26 Mayıs 2010 Çarşamba

UMUT




             
                                Binlerce gül açmış bu bahçede
                               Yaşamak bir sevdadır Türkiye’de
                               Umutlar yepyeni, umutlar her dem taze


     İlkbahar aylarının sonuncusu mayıs ayını bitirmek üzereyiz.Bütün bahar ayları güzeldir ama mayıs bir başkadır gözümde ,gönlümde.Mayıs çoşkudur,sevinçtir,umuttur.Yeşilin hemen her tonu çok daha bir yeşildir.Yaprak yaprak ,dal dal büyüyen güller mayısta açar renk renk.Ve mayıs gül mevsimidir .Mayıs gülleri bir başkadır,kımızısı,sarısı moru,beyazı.Gül ve gençlik..


      Mayısı mayıs yapan bana göre gençlik demektir.Gençlik ;gelecek,umut,direniş ve devrim demektir .”Üç fidanı” bu uğurda darağacında görsek de,unutmasak da…”Gülümün Söndüğü Akşam” olsa da..

      Mayıs demek “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı “19 mayıs! sesteki vurgu heyecan ve çoşku verir.Sıradan mayısı mayıs olmaktan çıkarır.

      Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı yine çokşuyla,sevinçle tüm yurtta kutladık(.Zonguldak’da kader dedikleri otuz canın kararması; hüznü ve sevinci yan yana yaşattı.)19 mayıs 1919 direnişin,kurtuluş meşelesinin yakıldığı gündür.”Özgülük ve bağımsızlık benim karekterimdir.”diyen atası önderliğinde milletimizin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine başladığı gündür.

      19 mayıs çoşkusu yaşadığım ilçede 24 mayısa kadar devam eder.20 mayısta başlattığımız şenlikler 24 mayıs günü sona erer.Neden mi 24 mayıs?” 24 mayıs 1919 Sarayköy’ün milli mücadeleye katılış”nın yıl dönümüdür.19 mayıs 1919 dan beş gün sonra 24 mayıs 1919 da ilçe müftüsü Ahmet Şükrü Efendi önderliğinde ilçemin halkı yemin etmiştir.Milli mücadeleye maddi ve manevi katılım için.Bulunduğu konum İtalyanlara bırakılmıştır(İtalyanlar fiili işgale kalkışmamışlardır).Belki işgale uğramayacaktı .Menderes nehrinin güneyinde kalıyor İlçe.Ama üç beş km karışısında Yunan işgaline uğramış köylerinin seyrine bakmazdı.O günlerin yok yoksulluğunda parasıyla ,kuvayı milliyeye gönderdiğin askeriyle milli mücadeleye katılmak zorundaydı.Ve katılıyor.  İlçede  “Heyet - i Temsiliye “örgütü kuruluyor,yurt genelinde bir ilk gerçekleşiyor.İşte böyle anlamlı ve önemli günün yıl dönümünü; kültür,tarım ,spor etkinlikleriye kutluyoruz

      Yazımın başlığında “umut” yazdım.Umutlar insan yaşadığı sürece hep vardır,tükenmez.Her sabah güneşin doğuşu gibi yenileri doğrar.Belki eksilir,belki örselenir bazı bazı da yorgun düşer. Haftalardır tepedeki davullar o kadar gürültü çıkardılar ki kulaklar sağır,umutlar yorgun düştü.Tıkadım kulaklarımı açtım gözlerimi.İlim ve ilçemdeki kültür ,tarım ve spor etkinliklerine .Yurdumun dört bir yanından gelen gençlerin gözlerine baktım.Evet sadece onların gözlerine;spor karşılaşmalarında ,halk oyunlarında ,tiyatro sahnesinde,konfesans salonlarında,konserlerde.Gözler müthiş,pırıl pırıl ışıldıyor.”Biz buradayız !”diyorlardı “inanç yüklü,umut yüklü hız yüklü”. Hep burada olacağız!..O gözleri görende umut yorgunluğu mu kalır.Kalmadı,dedim ki yanımdakilere bakınız”bu gençler adam öldüremez,hırsızlık yapamaz,tecavüz edemez…”Bu gençler sanatla,sporla, bilimle uğraşıyorlar.Yokluğa,yoksulluğa,gericiliğe,cehalete savaş açmışlar ,geliyorlar..

Arzu

6 yorum:

Akgül Çubukçu dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın gözlemlerini sevgili arkadaşım. Çok mutlu oldum. Benim de içim umutla doldu. Dilerim gençlerimiz, çocuklarımız sevgi, mutluluk ve başarı dolu bir gelecekte yaşarlar. Umutlar en güzel gerçeklere dönüşsün.
Sevgilerimi bırakıyorum.... :))

Esin Bozdemir dedi ki...

Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençler bizim en değerli varlıklarımız elbet.

Umudumuz hiç bitmedi!..Onların gözlerinden bunu görebilmek inancımızı arttırıyor.Aydınlık gençlik her türlü engelleri yıkabilir...

Çok güzel bir fotoğraf!Güzel bir paylaşımdı...

Esen kalın...

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Sevgili gökçe7 (Arzu hanım?)
Ne güzel anlatmışsınız. Denizli bildiğiniz gibi benim memleketim, Sarayköy girişinde Yunan köprüyü geçememiştir. Sarayköy işgal edilememiştir. Gururumuzdur bizim. Sevgiyle kalın...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili arkadaşım,teşekkürler.Gençleri çok seviyorum ve güveniyorum.Sevgiler benden de arkadaşım.
***********
Sevgili Esmir Arkadaşım çok teşekkürler.O umut olmasa yaşantı ne kadar anlamsız değil mi.Sevgilerimle.
**************
Sevgili Mehemet Bey çok teşekkürler.Evet yaşadığım ilçenin böyle gurur duyulacak bir özelliği var.Yeni kuşaklara bu gururu duyurmaya çalışıyoruz,duyuyorlar da.Gelecek yıllardaki etkinliklere bekleriz.Selam ve sevgiler.

bilge dedi ki...

sevgili gökçe tarihimiz kahramanlık hikayeleri ile dolu gençlerimize bu yurdun nasıl yoktan var edildiğini gençlere önem vererk anlatmalıyız çok anlamlı güzel bir yazıydı teşekkürler..

Arzu Sarıyer dedi ki...

Çok teşekkürler Sevgili Bilge.Genel tarih önemli ama yerel tarih çok daha etkili gençliğin bilinçlenmesinde.