8 Mart 2012 Perşembe

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Karadenizimin  cefakar emekçi kadını ;bugün senin günün ,biliyor musun!?
Egemin emekçi kadınları ;bugün sizin ,ekmek ve gül diyebiliyor musun!? sizler ekmek verdiniz ,size gül veren oldumu?...


Güneydoğumun örtülerinin rengi ile ayrıştırılmak istenen emekçi kadınları ;sizin gününüz bugün biliyor musunuz!?
Bahar kokulu dağlarımın kadınları; bugün sizin emek gününüz ,siz biliyor musunuz!?

Denizde kadın...

Ve   dağlı kadınım !


 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart 1857'de Chicago'da yanarak ölen kadın tekstil işçilerinin anısına Clara Zetkin'in önerisi ile Dünya Emekçi Kadınlarına armağan edilmiş bir gündür. Daha insanca iş ve yaşam koşulları için hayatlarını kaybeden bu kadınlar, kadınların eşit ve özgür bir dünya taleplerini canlı tutmalarının temel dayanaklarından olmuştur. 8 Mart, oy hakkı, sendikalaşma ve eşit işe eşit ücret gibi taleplerle yola çıkan kadınların mücadelesinin bir ürünüdür.

Kadınlar bugünde dünyanın her yerinde varlığını anlatmak,bir büyük insanlık savaşını yitirmemek için direnmekte,emek harcamaktadır.Emek sadece fabrikalarda değil,hayatın her alanında kadınlarla özdeşleşen bir kavramdır.Bu nedenle 8 martlar sanılanın aksine bir kutlama günü değil saygı duruşu ve kendimizi sorgulama günüdür.

Bugün kadınlığını şevkat ve emeği ile yüceltmiş;yoz hoyrat ellerin altında yaşama direnmiş ve direnmekte olan kadınlarımızın günüdür.

Bugün sevgililer günü gibi,kadınlara narin bir çicek gibi,kırılmaması gereken bir biblo gibi davranılan hediyeler verilen bir gün değildir.

Bugün tüm dünyada sırf kadın olduğu için sömürülen,toplumun her kesiminde çalışan ,emeğin ve alınterinin damla damla süzüldüğü kadınlarımızın günüdür.

Cinsiyetçi politikalarla,kadının çalışma ve aile yaşamındaki ve siyasal yaşamındaki durumu gün geçtikçe gerilemekte ve kısırlaştırılmaktadır..Töre cinayetleri,taciz,cinsel ve her türlü toplumsal şiddet cinsiyetçi ve ayrımcı yaklaşımların kadınlar üzerindeki ezici etkisini çok daha çarpıcı biçimde göstermektedir.

Bugün dişi doğmuş olmanın meziyet sayıldığı küflü bilinçlerden ve onların yaptıklarından apayrı,onların düşlerinde bile göremiyecekleri bir yaşam sevinci simgeleyen saygı duyulacak bir gündür..


Guzel kadinlari severim,
Isci kadinlari da severim,
Guzel isci kadinlari Daha cok severim.

Orhan Veli Kanik

(Ocak 1938/Varlik, 15.3.1940)

Arzu Sarıyer

Fotoğraraflar kendi çekimimdir.

14 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Emekleri adına yanarak can veren "o" 129 kadın üzerinden bir gün bahşetmeleri ne kadar acıysa bugünü kutlamalarla şenlendirme çabasında olmaları da bir o kadar acı:(

ali zafer sapci dedi ki...

Gününüz kutlu olsun.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Sessizce geldim ve bir "merhaba" diyorum tüm kadınlara; "merhaba"...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Nur ;acı olaylardan bugüne kadın emek konusu mücadelelerle geliyor.Ama ne yazık ki erkek egemen kapitalist sistem kadın emeğini ikinci planda tutmaya devam ediyor,sömürüye devam yani.Bugün ölenlere saygı yaşayanların da düşünmeleri ve sorgulamaları günü gerçekte.İşte sistem bugünü de tüketim çılgınlına dahil edip "kadınlar günü" ilan ederek maddeleştiriyor.
Teşekkür ederim acıyı hisseden güzel yüreğine.Sevgiler arkadaşım.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Teşekkürler Ali Zafer Bey ,selamlar.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Hoşgeldin Güven ;merhaba,çok teşekkürler.Selam olsun...

bücürükveben dedi ki...

Her gün bir, iki kadının öldürüldüğü ülkemizde kutlamak içimden gelmiyor:((ama günün kutlu olsun Arzu'cuğum:((bugün çok kötümserliğim üzerimde galiba kusura bakma canım:((
sevgiler, selamlar...

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Kadınlar gününüz kutlu olsun. saygılarımla

Arzu Sarıyer dedi ki...

Müjde'ciğim teşekkürler ,üzgünüm ben de kutlama olarak görmüyorum.Saygı,sorgulama ve anımsama olarak görüyorum.Sevgiler sana.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Teşekkürler Mehmet Bey,selamlar.

Esin Bozdemir dedi ki...

Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hala daha şiddete maruz kalan, dövülen, ezilen, cinselliğin ötesinde kimliğini bulamamış kadınların olduğunu gördükçe!.. hemcinslerimize yapılan bu haksızlıklar karşısında sorgulamadan edemiyor insan!..hem de içlerinde eğitimli kadınların dahi şiddete maruz kaldığını görünce!.. demek ki biz kadınlar hala daha kendimizi doğru ifade edememişiz!..oğullarını yetiştiren anneler!..eşlerine yön veren kadınlar!..her şeyi veren kadın iken!neden hala kadın alamaz hak ettiğini!.. Kadın toplumun dört bir yanında ve dünyada, adil bir şekilde elde edebilmişmi ki tüm haklarını!..

Ama ben öncelikle sizin ve sizler gibi donanımlı, çağdaş ve birikimli...çalışkan ve üreten tüm emekçi kadınlarımızın önünde saygıyla eyiliyor; 'Kadınlar Gününüzü' en içten dileklerimle kutluyorum...

Sevgilerimle...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Esin'ciğim ;çok teşekkür ediyorum güzel sözlerin ve sorgulayan yorumun için...Eğitimli kadınların bile şiddete maruz kalması konusu ne denli acı ,acı olduğu kadar onur kırıcı.Sadece fiziksel ,kas gücü üstünlüğü diyorum karşı cins için.Dediğin gibi onu bir kadın anne yetiştiriyor.Sanırım eğitim düzeği ne olursa olsun bir anne evladına " sen erkeksin" dediği sürece o erkek isbata yönelecektir her fırsatta erkekliğini...
Ben de kutluyorum emekten yana ,sevgiler arkadaşım...

gülsen VAROL dedi ki...

çok güzel anma ve hatırlatma Arzu'm.. bilgi kokan.. ciddi.. olması gerektiği gibi.
sana yakışan !!

Kadınlığı, yatak dışında da hakedenlerin günü kutlu olmalı.

Teşekkür ederim hocam.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Çok teşekkürler Sevgili öğretmenim,canım Öğretmenim ;hep onurlandırdınız,yüreklendirdiniz.Ne mutlu bana ;dünyanın en güzel sözlerinden "hocam", sizin tarafınızdan bana söylenmesi.Çok mutluyum,selam ve sevgilerimle...