4 Aralık 2011 Pazar

TARİHTEKİ İLK KADIN EYLEMİ İZMİRLİ KADINLAR


       Tarihte kadınlar tarafından gerçekleştirilen “ilk protesto”nun, 1828 tarihinde İzmir’de yaşandığı ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ndeki belgelere göre, ekmek fiyatlarının zamlanmasına büyük tepki gösteren kadınlar, 3 gün boyunca sokakları işgal etti. Bu protesto sonunİzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ne İlhan Pınar tarafından bağışlanan belgelere göre, Türkiye tarihindeki ilk kadın ayaklanması 1828 yılında, Kadifekale, Tilkilik, Namazgah ve Damlacık gibi Türk mahallelerinden gerçekleşti.

        Kökeni Amazonlara kadar uzanan İzmir kadını, farkını 1828 yılında yaptıkları eylemlerle gösterdi. Belgelere göre, dönemin İzmir Valisi Hasan Paşa tarafından verilen izinle yapılan “ekmek zammı” önce erkekler tarafından protesto edildi ancak sonuç alınmayınca kadınlar çocuklarıyla birlikte sokaklara çıkarak 3 gün boyunca süren protesto gösterileri yaptı. İzmirli kadınların bu protestosu sonrasında ekmek zammı, Hasan Paşa’nın devreye girmesiyle geri alındı.

       O dönemlerde İzmir’de bulunan Avusturya- Macaristan İmparatorluğu’nun elçisi Baron Anton Prokesch von Osten tarafından tanık olunan olaylar, 1934 yılında Avusturya’da yayımlanan “Jahrbücher der Literatür” (Edebiyat yıllığı) isimli derginin 67. ve 68. sayılarında kaleme alındı. İzmir’de bulunduğu dönemde eski Smyrna’yı arkeoloji dünyasına tanıtan Baron Von Osten, kaleme aldığı yazısında, İzmir’de yaşanan kadın eylemlerini olduğu gibi anlatarak, Türk kadınının zam karşısında gösterdiği mücadeleye geniş yer verdi.

       İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, Osmanlı İmparatorluğu döneminde hak ve özgürlükler adına en büyük adımın Meşrutiyet döneminde atıldığını hatırlatarak, İzmir’in bu anlamda Meşrutiyet’ten de önce harekete geçtiğini söyledi. Oktay Gökdemir, “Her yenilikte öncü olan, Osmanlı ve Türkiye için ilklerin kenti İzmir, bu ayaklanmaya da öncü konumunda. İzmirli kadının kendi hakları için sokaklara çıkması önemli bir demokrasi hareketi. Kökeni Amazonlara dayanan İzmir kadını, farkını 1828 yılındaki protestolarda göstermiş” dedi. Oktay Gökdemir, araştırmacı – yazar İlhan Pınar’ın, “İzmir Toplu Yazıları” eserinin, Şubat ayında İzmir Kent Kitaplığı’ndan çıkacağını da sözlerine ekledi.

http://www.izmirdesanat.org/

7 yorum:

Yıldızlı fırça dedi ki...

canım İzmirim :)

Ecehan dedi ki...

Doğrusu hiç şaşırmadım. O yıllarda protesto yapmak şimdikinden daha mı kolay, daha mı zordu acaba diye de sordum kendime Arzu Hocam.

Arzu Sarıyer dedi ki...

İzmir Başka can Sevgili Yıldızlı fırça.....


*****************


Öyle bir dönemdeyiz ki Sevgili Ecem ;hak ve özgürlüklerin olduğu demokrasi yönetimimiz....Tartışılır....O dönem hak ve özgürlüklerden söz etmek belki düş....ama düşü gerçekleştiren İzmir kadınları....

laleninbahcesi dedi ki...

İzmir hep aydınlığın simgesi olmuştur zaten. O yüzden ilk protestonun da İzmirli kadınlardan çıkması şaşırtıcı değil...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Değil Sevgili Lale,teşekkürler.Selamlar...

seyabb dedi ki...

O zamanki kadınların gözleride çok güzelmiş.Amaç dolu bakıyorlar.Evini ocağını çocuğunu düşünen emektar kadınlar.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Evet" ne varsa eskilerde var" denir ya öyle işte.Selamlar kardeşim...