7 Temmuz 2010 Çarşamba

RIFAT ILGAZ

                               Ölümünün 17 yılında saygıyla anıyorum yüce çınar Rıfat Ilgaz'ı.

Aydın Ilgaz: Babam üzüntüden öldü


TÜRK edebiyatının önemli kalemlerinden Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, babasının, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen Sivas katliamdan 5 gün sonra üzüntüden hayatını kaybettiğini söyledi. Aydın Ilgaz, “Babam, dünya insanlık tarihinde hiçbir zaman düşünürler, yazarlar, aydınlar bir binaya toplanıp, üzerlerine benzin dökülmedi. Bu bizim ayıbımız’ dedi ve ertesi gün öldü” diye konuştu.


1911 yılında Kastamonu’nun Cide İlçesi’nde doğan yazar- şair Rıfat Ilgaz'ın ölümünün üstünden 17 yıl geçti. Aydın Ilgaz, babasının, Madımak Oteli'nde 33 aydının yanarak öldüğünü pazar günü öğrendiğini, pazartesi günü de konuyu Cumhuriyet gazetesindeki yazısında dile getirdiğini söyledi. Babasının Cumhuriyet gazetesindeki yazısında, “Yaşamla, ölümün anlamı kalmadı artık, her şey yalama oldu. Asım öldü, Nesimi öldü” yazdığını ifade eden Aydın Ilgaz, “O akşam onu arayan arkadaşıyla konuşurken sayıklamaya başlayan babam, 3 saat sonra da öldü” dedi.

Aydın Ilgaz, Rıfat Ilgaz'ın, Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas'a gidecek aydınlarla olaydan 1 hafta önce, kendisine Edebiyatçılar Derneği tarafından verilen ödülü almak için gittiği Ankara Altınpark’ta bir araya geldiğini hatırlattı. Aydın Ilgaz, “O gece çocukların hepsiyle birlikteydik. Festivale katılan Şair Metin Altıok, Şair Behçet Aysan ile beraberdik. Bir hafta sonra bu olay oldu. En üzüldüğü konu da bu gençlerin yanmasıydı. Babam onları düşüne düşüne öldü. Bana, ‘Bak Aydın, firavunlar piramitlerin içindeki tabletleri kırdılar. İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler’in ordusu bütün kütüphaneleri paramparça ettiler. Ama dünya insanlık tarihinde hiçbir zaman düşünürler, yazarlar, aydınlar bir binaya toplanıp, üzerlerine benzin dökülmedi. Bu bizim ayıbımız’ dedi ve ertesi gün öldü” diye konuştu.

Milliyet

9 yorum:

ali zafer sapci dedi ki...

Yine çok iyi bir hatırlatma; tebrikler, unutmuyorsunuz.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Nasıl unuturum arkadaşım...Çok değer verdiğim bir şair ve romancı.Sanki babam çok seviyorum çok...

Banuca dedi ki...

"Bir milleti çökertme yollarının başında ülkedeki aydınların, bilim adamlarının yokedilmesi gerekir" diye okumuştum bir yerlerde. Bir süredir nedense!!! bu söz geliyor aklıma......

Arzu Sarıyer dedi ki...

Ne yazık ki doğru sevgili Banuca...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Rıfat Ilgaz ile ilgili paylaşıma gönülden teşekkürlerrr.Duyarlı yazılarınız içinde kutluyorum.Zarif ziyaretinizede ayrıca teşekkür ediyorum.Sevgilerrr.....

Arzu Sarıyer dedi ki...

Ben teşekkür ederim Sevgili annemineli.Sevgilerimle.

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili Gökçe, kumanda panalinde seni takip edemiyorum,yazı güncellemen görünmüyor;mutlaka tetkik edeceğim.

Rıfat Ilgaz en sevdiğim yazarların ilki.Sabattin Ali ile birlikte vazgeçilmezlerimden biri.Evet, bu ülkede Sivas katliamı yaşandı.Buna hassasiyet gösteren insan sayısı olarak o kadar azınlıktayız ki.Sadece göz ucuyla bakıp, yıldan yıla hatırlanan ayıplar arasında rafa kaldırdık.Oldu-bitti-yaşandı demek bu ayıbı hiçbir zaman örtemeyecek.Hiçbir zaman dilimi bunu aklayamayacak.
Bu ülkede geriye dönük baktığında 1050 lerden bu yana tarih hep tekerrür ediyor;ayıp ayıbı tetikliyor ve hiç bitmiyor....Rıfat BAba ile birlikte ele aldığın konu çok özel Gökçeciğim.İçimizi her dail yakan bir ateşe değinmişsin.

Sevgiyle.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Canım kardeşim Sevgili Çoban yıldızı azınlıkta da olsak öz çok önemli bir gün çoğalacağız umudu bizi canlı tutan.Tarihe gelince ;ders almasını bilen bir kuşak yetişinceye ne yazık ki yineneleme sürecektir.
Çok teşekkürler güzel yorumlaın için,sevgiler benden de.

Akgül Çubukçu dedi ki...

Sevgili arkadaşım, müthiş bir paylaşım yine. Rıfat Ilgaz gerçekten yüce bir çınardı Türk edebiyatında. Bu olayın ölümüne neden olduğunu bilmiyordum. Kat kat artan bir üzüntü oldu yine içimde. O duyarlı sanatçı yüreği kaldıramadı demek bunca acıyı, ötesinde de utancı. Kahrolmuş demek. Mekânı Cennet olsun, hepsi nurlar içinde yatsınlar... :((

Senin de ellerine, aklına, yüreğine sağlık.