24 Temmuz 2010 Cumartesi

LOZAN ANTLAŞMASI 24 TEMMUZ 1923


Değerlerin bozuk para gibi harcandığı ve bu hoyratlığın neredeyse direnç görmediği 2010 Türkiye’sinde Lozan bir dik duruş anıtı olarak anımsanmalı, özümsenmeli ve rehberliğinden yararlanılmalı!


Yoksun ve yoksul (henüz uluslaşmamış) halkın savaş yorgunu da olsa dik durabileceğinin, onurunu ve gururunu her şeyin önüne geçirebileceğinin belgesidir Lozan!

Aradan geçen 87 yıla karşın saldırılıyor ve yırtılmaya çabalanıyor oluşu bilmem nasıl yorumlanmalı?

O günkü ödünsüz dik duruş karşısında çaresiz kalan ve bu çaresizlikle isteklerinin yazılı olduğu kâğıdı katlayarak ceplerine koyanlar, o gün başaramadıklarını çok geçmeden başarma noktasına gelebildilerse ve bugün artık ülkemizin varlık senedi de saymamız gereken Lozan’ı yırtmaktan söz edebiliyorlarsa aynaya bakmanın tam da zamanı gelmiş demektir.

Sağlıktan eğitime, ekonomiden siyasete ve günlük yaşamdan ulusal güvenliğe varıncaya dek bir dizi alanda dize gelmek üzere olduğumuzu görmenin tam zamanıdır.

Bu farkındalık belki de yeni bir başlangıç yapmanın da tetikleyicisi olacaktır.

O günün zorlu ve çetin koşullarında her türlü sömürgeci isteğe karşı dimdik duranları, baş eğmeyenleri anımsarsak belki bugünümüzü de kurtarmaya yararı olur.

Bugün o günden daha mı yoksul ve yoksunuz?

Bugün o günden daha mı çaresiz durumdayız?

Yanıtımız evet ise sözün bittiği yerdeyiz demektir

Yok eğer yanıtımız “hayır” ise silkinmenin, geçmişi anımsamanın ve elbette o geçmişten ders çıkartan tarih bilincinin gereğini yapmanın tam sırasıdır!

Bu gereği yerine getirmek hiç olmazsa kendimize saygının olmazsa olmazı değil midir?

Mustafa Kemal’in ve Lozan’daki dik duruşun önde gelen kişiliği İsmet İnönü’nün kemiklerini sızlatmaktan vazgeçilmeli!
Ceyhun BALCI
İlk Kurşun

ANIMSATMALAR
Lozan"ı tanımayan tek ülke Amerika

Lozan"ın anlamını ve kazanımlarını anlayabilmek için, Türkiye"yi neredeyse haritadan silen Sevr Antlaşması"na bakmak yeterli.
Sahte müttefik ABD, Türkiye"nin, bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesini sağlayan Lozan Antlaşması"nı hâlâ tanımış değil

Türkiye"nin altını oymak isteyen ABD, geçmiş dönemde Atatürk"e yapılan inanılmaz hakaretlere seyirci kaldı. ABD"nin Temsilciler Meclisinin, 69"uncu Kongre Tutanakları, hasta ruhlu bir kişinin hezeyanlarına tanıklık etti. Rasim Giresunlu, Ufuk Ötesi"ndeki köşesinde, 18 Ocak 1927 tarihinde yapılan ikinci oturumda, temsilcilerden "Upshow" adlı bir fanatiğin, ağzındaki vahşet salyalarını sağa sola saçarak, şöyle haykırdığını yazıyor:


Diktatöre benzetti
"Antlaşma (kastedilen Lozan) Timurlenk kadar hunhar, Müthiş İvan kadar sefih ve kafatasları piramidi üstüne oturan Cengiz Han kadar kepaze olan bir diktatörün (kast ettiği Atatürk), zekice yürüttüğü politikasının bir toplamıdır. Bu canavar (kast ettiği yine Atatürk), savaştan bıkmış bir dünyaya, bütün uygar uluslara, onursuzluk getiren bir diplomatik antlaşma kabul ettirmiştir. Buna, her yerde, bir "Türk Zaferi" dediler. Ve eski dünya parlamentolarını bunu kabule ikna ettikten sonra, büyük sermaye gurupları, soğukkanlı ticaret erbabı ve giderek güya din temsilcileri bile Türkiye"yi uygar uluslar masasında uluslararası bir konuk durumuna yücelterek ABD"yi yüksek ülkülerinden uzaklaştırmada birleştiler."(Deniz Gezmiş savunmasıda dile getirmiştir.)

5 yorum:

Banuca dedi ki...

Bu milletteki eğitimsizlik böylesine arttıkça, eğitimsiz kişilerin beyinleri malum kişilerce malum bilgilerle dolduruldukça daha neleri reddedecekler kimbilir. Biraz araştırın be kardeşim, internette sevgili arayacağına, chat yapacağına biraz bunları araştır ve biraz olsun beynin aydınlansın...
En basitinden bugün saldırdıkları Mustafa Kemal, İsmet İnönü olmasaydı bugün ne halde, hangi milletten, kimin vatanında yaşayacaklardı onu düşünebilseler :((

gülsen VAROL dedi ki...

Öğretmenim sana hayranım..
Sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum..
Yüce yüreğine, avuçlarım patlayıncaya kadar alkış tutuyorum..

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Lozan, Cumhuriyetimizin tapu belgesidir. Bedeli kanla ödenmiştir. Satışı, devri, kısmen veya tamamen başkasına terki imkansızdır. bu böyle biline...

Sazan dedi ki...

Ne kadar da geç keşfettim yazılarınızı.

Takipte olup, öğrenmeye devam edeceğim öğretmenim.

Sevgilerimle, Sazan.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili dostlarım çok değerli yorumlarınızı yeni açma olanağı buldum,geçikme için özür diliyorum.Çok teşekkürler,selam ve sevgiler.