20 Ocak 2010 Çarşamba

TEK VE TEK BAŞINA-TÜRKAN

Bu güzel çicek Burdur Dağlarında  taşların arasında tek ve tek başınaydı.


           Türkan- Tek ve Tek Başına Ayşe Kulin’in son kitabı. Türkan Saylan’ı hem kendi yazdığı   kitaplarda hem de hakkında yazılanlardan tanımıştık:: Güzel Bilim İnsanı , Çağdaş Yaşamı Destekleme derneği ve Kardelenlerden....

           Türkan-Tek ve Tek Başına’da başka Türkan Saylan var .O liseli bir genç kız ailesinden izinsiz hiçbirşey yapamayan.Annesinin ve kendi dikdiği giysileri giyen .Muktuplar yazan,mektuplar alan.Bizim gibi.Ne güzeldi o mektuplar;sayfalar dolusu neşelerimiz,hüzünlerimiz.Yanıtı için dört gözle beklediğimiz postacımız.”Bak postacı geliyor,selam veriyor…”şarkımız.


             Türkan-Tek ve Tek Başına’da insan,kadın Türkan var .Ben ,sen, o gibi. İdealist ,kendini topluma adamış.Tüm adanmışlıklarla eş, anne, kadın olmayı başarmaya çalışan.Hangimiz başarabildik…Düşündürüyor.

           Türkan-Tek ve Tek Başına sayfalarında Türkan ‘la birlikte koşuyorsunuz yaşantınızdan kesit kesit.Kendinizi buluyorsunuz”aaa bu benim” diyorsunuz.Siz de seviyorsunuz insanları ,cüzzamlı olsalar da hiçbir ayrım gözetmeksizin .Eşinizin istediği her yemeği yapamadığınız geliyor aklınıza .Siz bir yerlere yetişmek için koşarken, çocuklarınız aklınızda mıydı? diye düşünüyorsunuz.Akşam onlara yemek hazırlarken küçük kızınız elinde dergi yanınıza geliyor .Sorusunu okuyor”çabuk yanıtını ver…” diye bağırıyor.Siz dergiyi okumadınız ki,nasıl yanıt vereceksiniz. Büyük kızınız geliyor yanınıza ”Anne !yarın beslenme sırası sendeeee!..listede patetes kızartması var.Ya.. pa.. çak sınnn ! Yarın öğleye yetişecek” .Sen o saatlerde lisenin bilmem hangi sınıfında “Atatürk’ün idelalistliğini” anlatıyor olacaksın. Akşam da derneğin kimbilir hangi faaliyetine katılacaksın.Kalkarsın sabahın köründe otuz kişilik kilolarca patetesi kızartırsın.Türkan’ın börek kızattığı gibi....

           Sayfalarda Türkan  ;hastaları ve öğrenciileriyle ömür boyu iletişim içinde, onları hiçbir zaman unutmuyor. Sen de o sayfalarda;  ben de öğrencilerim ve ailelerini unutmuyorum diyorsun .Geçenlerde; Hasan öğrencin, liseli oğlunu alıp ziyaretine geldi .Otuzyıl öncesi küçük Hasan’la anılar denizinde epeyce yüzdün.Türkan’la mavi yolculuklarda mavi sularda yüzdüğün gibi….

       Tek ve tek başına –Türkan’da kendimde bulduklarımdan birkaçı…Her kadın o sayfalarda kendinden çok şeyler bulacak...

        Ayşe Kulin Cuhuriyet kitap dergisinde "kitabın "tanıtım söyleşisi sonunda diyor ki”Ben bir ara Aylindim ,öyle seslenenler çoğunluktaydı .Şimdi de Türkan devrim başlıyor. Ama tabi nerede o günler ben Türkan Hanım’ın yüzde biri olamam.”
        Ya biz...

     Arzu Sarıyer

17 yorum:

bilge dedi ki...

harika bir paylaşım teşekkürler.keşke onun yaptıklarının binde birini yapabilsek ..sevgiler

Newbahar dedi ki...

Merhabalar,
Bu aralar okumak istediğim kitaplar arasında. O kadar çoğaldılar ki ne vakit alırım, ne zaman okuyup bitirdikten sonra kitaba dair düşüncelere dalarım bilmem. Sanırım bu aralar bir kitap alıp okuayacak kadar zamanım olmayacak:(
Bana bıraktığınız yorumunuzun altına Arzu55 notu düşmüşsünüz. Blogcudan bildiğim Arzu 55 misiniz yoksa:) Ve eğer öyleyse ben bilmiyordum ve sizi akranım olarak gördüğümden size ''sen'' diye hitap ediyordum. Bu yüzden kendimi saygısızlık etmiş görüyor ve çok özür diliyorum. Hiç yakıştıramadım bunu bana.
Sevgi ve selamlar Newbahardan

gülsen VAROL dedi ki...

muhteşem bir insanın, muhteşem olduğunu umduğum tanıtımının yapıldığı kitabı, tek kelime ile muhteşem sunup anlatmışsın sevgili arzu..
Senin bu azimli, mütevazi idealistliğine hayranım ben..

Hamiyet Akan dedi ki...

Muhteşem bir kadın, muhteşem bir yaşam, muhteşem bir çaba örneğiydi Türkan Saylan ve kadınlığın gurur kaynağıydı. Bu ülkenin onun gibi nice savaşçılara ihtiyacı var.

Bu güzeller güzeli meleği, sayenizde anıyor ve ruhu şad olsun demek istiyorum.

Bizimle paylaştığınız için, teşekkür ederim.

Sevgilerimle...

ayferbilici dedi ki...

Bu kitabı okumalıyım, dedim sizi okurken.
Kitapta benden bir şey bulabilir miyim bilemem ama sizi bulacağım muhakkak..Akıcı ve tatlı üslubunuzla aktardığınız olağan ve zorlu koşturmacalarınızdan minik kesitleri ve sabah uykunuzdan feragat edip kızarttığınız patatesleri de:)

Türkan Saylan özel ve ender bir insan.."yaşamak" isteyenlerin onda görebileceği sayısız değer var.

Sevgiler.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Keşke Bilge'ciğim ,sevgiler.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Newbahar'cığım evet benim.Hiç saygısızlık olarak görme.Ben hiç düşünmedim.Blogcu da yaptığın bir yorumda anladım.Aynı kişiler olduğumu bilmediğini,belirtmek istedim o kadar.
En kısa zamanda okumanı öneririm Tek ve Tek Başına Türkan'ı.Sevgilerimle.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Gülsen Öğretmenim ,çok teşekkür ederim.Ne mutlu bana, bu güzel sözler için.Sevgiler.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Evet Hamiyet hanım ,çok Türkanlar yetişmesi gerekiyor.Sevgiler.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Lodoscu sizin de bu kitapda olacağınıza inanıyorum ben.Beni bulmanızdan da onur duyarım,teşekkürler.Sevgiler.

Sevgi Damlalarım dedi ki...

çok teşekkür ederim türkan hanım gibi olamasakta yolunda ilerleyebiliriz en kısa zamanda okumak isterim bu kitabı sevgidamlalarımı bırakıyorum sevgiler...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Benden de sevgiler,sevgili sevgi damlaları.

Leylak Dalı dedi ki...

Öğretmenim, sayfamda size bir mim bıraktım, cevaplamayı arzu ederseniz. Ben mim cevaplamayı çok sevmiyorum ama yollayan arkadaşı kırmamak ve zinciri bozmamak adına cevap veriyorum. Ben de size yolladım mimin gereği, arzunuza kalmış. Sevgiler...

GÜVEN SERİN dedi ki...

Güzel,mütevazı ve çalışkan bir Tanrıça geldi ve sessizce gitti bu dünyadan. Camdan bakan görüntülerini hatırlıyorum. Tüm yorgunluğa,bedenin gücenmişliğine karşın; gözler ve kalp; inanç ve sevgi doluydu...

Tanrım, senin kulların olduğnu sanan ve gözleri parlamayan ve sevgisiz kalan; zavallılar neden hiç ölmeyecekmiş gibi bin bir türlü entrikayı çevirirler : bunu anlayamaıyorum.

O güzel Tanrıçaya ömrünün son günlerinde bile eziyet eden; cehaletin korkunç sahiplerine lanetlerimi yolluyorum.

Arzu Sarıyer dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Arzu Sarıyer dedi ki...

Teşekkürler sevgili Leylak Dalı,Benden de sevgiler.

Arzu Sarıyer dedi ki...

"Güzel Tanrıça " sözü ne güzel yaraşmış sevgili dostum.O bakışlar derken,güzel bir anıyı anımsadım.Türkan saylan Denizli'de konferansı vardı.Yakın saatlerde de okulumuz kız voveybol takımının maçı.Ben idareci olarak onlarla birlikte olmak zorundaydım.Aklım konferansta.Neyseki maç bitti on onbeş dak. geçikmeyle onbeş kız öğrenci iki öğretmen koşa koşa salona yetiştik.Bin kişilik salon dolu.Dikkat çekmiyelim diye kapı ağzından izleyelim dedik.Nasıl dikkat çekmez.Türkan Saylan'nın dikkatine çekti konuşmasını kesti o güzel gözlerle bize bakıp "Lütfen içeriye buyrun"
dedi.O anki mutluluğumuzu unutamam.En arkalarda yer bulup yerleşinceye kadar bize bakan o güzel,sevgi dolu gözleri ve bakışı hiç unutamam.