8 Mart 2013 Cuma

SELAM OLSUN DÜNYA EMEKÇİ KADINLARINA



1857 de Amerika'nın New York kentinde greve giden 40 bin kadın dokuma işçisinden 129'u, patronlar tarafından yakılarak katledildi. 1909’da, Kopenhag’daki Sosyalist kadınlar 1910’da 2.Enternasyonel Konferansında Clara Zetkin, 8 Mart 1857 de ölen 129 kadının anısına bu günü Uluslararası bir kadın günü olmasının gereğini vurgulayıp kabul ettiriyor. 1910 yılında Sosyalist Enternasyonal'in ilan ettigi gibi, 8 Martı; "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutluyoruz.

Dünya kadınları böyle bir güne sahip olmalarının bedelini çok ağır ödemek zorunda kaldılar ama başardılar.

Dünyanın her yerinde en fazla kadınlar ve çocuklar sömürülmektedir. Dünyadaki birçok kadın cins ve emek sömürüsünü aynı anda yaşamaktadır. Dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi diğer birçok dünya ülkesinde yaşanan savaşların acısını en çok kadınlar yaşıyor.

Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Kollontai, ve Krupskayalar, yaşam savaşında büyük bedeller ödeyerek yüceleşti. Onların yükselttiği direniş bayraklarını kaparcasına yakalamak ve özgür yaşam hayallerimizi gerçekleştirebilmek. Bunun için örgütlenmek, bunun için direnmek. Sömürüye 'dur' demek b
izim görevimizdir.
1917 yılının 8 Martında Rus kadınlar, Petrograd yollarında ‘’ekmek ve barış’’ için grev yapıp çalışma şartları ve yaşam koşullarını protesto ettiler. Daha sonraki yıllarda bu günün kutlanması bütün Avrupa ülkelerine yayıldı. 1921yılında Moskova’da gerçekleştirilen 3.Uluslararası Kadın Konferansında 8 Mart, ’’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ olarak belirlendi.
İkinci dünya savaşı yılları sırasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Emekçi Kadınlar günü, 1960’lı yılların sonunda artık engellenemeyecek duruma gelerek Amerika Birleşik Devletlerinde bile binlerce kişinin katılımıyla kutlanması üzerine; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1977 yılında, emekçilerin ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’nün adını, emperyalist ülkelerin dayatmasıyla 
‘’Dünya Kadınlar Günü’’ olarak değiştirmek suretiyle kabul etmek zorunda kaldı.
Evet sevgili dostlar,
Kadın devrimcilerin son yüzyılın devrim mücadelelerinde tuttukları yer, 
faşizme karşı direniş ve ulusal kurtuluş mücadelelerinde sergiledikleri büyük kahramanlıklar, 
yakın dönemin gerçekleri olarak hepimizce iyi bilinmektedir.
Kapitalizmin ucuz emek gücü olarak yüzyıllardır azgınca sömürdüğü kadınlarımızın, baskı ve saldırılara maruz kaldığı, ekonomik koşullarının giderek kötüye gittiği, dayak, ölüm korkusu ve şiddet ile özgürlüklerinin adım adım raflara kaldırılmak istendiği günümüzde, işçi hakları ve emeğin cinsiyetinin olmadığını, 
Gerçek eşitlik ve özgürlüklerin ancak emekçilerin birlikte mücadelesi ile elele kazanılabileceğini biliyoruz.
Tüm emekçi kadın dostlarımızın ‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ kutlu olsun.


Fotoğraf: 1857 de Amerika'nın New York kentinde greve giden 40 bin kadın dokuma işçisinden 129'u, patronlar tarafından yakılarak katledildi. 1909’da, Kopenhag’daki Sosyalist kadınlar 1910’da 2.Enternasyonel Konferansında Clara Zetkin, 8 Mart 1857 de ölen 129 kadının anısına bu günü Uluslararası bir kadın günü olmasının gereğini vurgulayıp kabul ettiriyor. 1910 yılında Sosyalist Enternasyonal'in ilan ettigi gibi, 8 Martı; "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutluyoruz.

Dünya kadınları böyle bir güne sahip olmalarının bedelini çok ağır ödemek zorunda kaldılar ama başardılar.

Dünyanın her yerinde en fazla kadınlar ve çocuklar sömürülmektedir. Dünyadaki birçok kadın cins ve emek sömürüsünü aynı anda yaşamaktadır. Dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi diğer birçok dünya ülkesinde yaşanan savaşların acısını en çok kadınlar yaşıyor.

Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Kollontai, ve Krupskayalar, yaşam savaşında büyük bedeller ödeyerek yüceleşti. Onların yükselttiği direniş bayraklarını kaparcasına yakalamak ve özgür yaşam hayallerimizi gerçekleştirebilmek. Bunun için örgütlenmek, bunun için direnmek. Sömürüye 'dur' demek bizim görevimizdir.

8 yorum:

Ebru dedi ki...

Emekçi Kadınlar günün kutlu olsun sarılıyorum dostlukla

Esin Bozdemir dedi ki...

Yok edilen, yok sayılmaya çalışılan; Onca dövülen, işkence gören ve şiddete maruz kalan kadınlarımızı düşününce!.Hem kadını pasivize et, 2.3 sınıf görecek bir konuma getir hem de emeğini istismar et..bu düzende -peçenin ardında- kadının adı nüfustan bile silinir gayri!

Bir gün inşallah '8 Mart'gerçek anlamda kutlamaya değer bir gün olur!.

Emek vererek hazırladığınız bu paylaşım için teşekkür ederim Arzu Öğretmenim..Sevgilerimle...

Asuman Yelen dedi ki...

Emekçi ve emekli bir dostun olarak, Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum Arzu' cum. Ve inanıyorum ki ülkemizin senin gibi bilgili, cesur, üretken, faal kadınların sayılarının artmasına ihtiyacı var.
Sevgier...

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Bir günün değil yılın tüm günlerinin kadınların kutsal kılındığı günlerin gelmesi dileğiyle

Arzu Sarıyer dedi ki...

Ebru'cuğum hoşgeldin ,ben de sarılıyorum...Sevgi ile

Arzu Sarıyer dedi ki...

Esin 'ciğim çok teşekkürler güzel yorumuna.Tek isteğim bu konuda kavram karmaşasına neden olan bugünün özünü hatırlatmak.Emperyalizmin kadın emeğini hiçe sayıp bu günü sadece kadınlar günü ilan etmesi manidardır.Umarım dediğin gibi sadece kadın emeğini kutsayan kutlamaların içinde oluruz.Sevgiler.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Çok teşekkürler can dostum Asuman'cığım yüklediğin sıfatlar için.Dilerim sayılarımız artar...Sevgiler.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Ben de umarım ve de dilerim Mehmet Bey ,o günleri görmek kismet olur bizlere.Teşekkürler.