2 Şubat 2013 Cumartesi

Liebster Blog Awards ve Mimlenme ,Okmaya Dair





Liebster Blog Awards diye bir şey duymuş muydunuz? Ben de  yeni öğrendim.  Blogların birbirini tanımasına vesile oluyormuş. “Mimlenme” diye bir şey varmış. Mimlenen blog kendisini mimleyen bloğun hazırladığı sorulara yanıt veriyor ve kendisi de sorular hazırlayarak başka blogları mimliyor. Sağ olsun, ben de  http://bikahvebikitap.blogspot.com ilk kez mimlenmiş oldum. İşte hazırladığı sorular ve benim yanıtlarım: Teşekkürler Sevgili Seda.

*Tekrar tekrar okuduğun bir kitap var mı?

Bir değil bir çok kitap var . Sabahattin Ali ,Rıfat Ilgaz kitaplarını tekrar tekrar okuyorum.Olay ya da ölüm yıldönümlerinde hemen her yıl tekrar okuduğum kitaplar var.O konularda başka kitaplar okumuş olsam da illaki dediğim kitaplarım var. Örneğin her 2 temmüzda "Sıvas 'ı Unutmak -Öner Yağcı " ,her 24 ocakta "Uğur Olsun -Sevgi Özel"  ,her 1 şubatta "Gazeteci Abdi İpekçi - Tufan Türenç ve Erhan Akyıldız "  .Atatürk ile ilgili kitaplardan en çok tekrar okuduklarım Tek Adam -Şevket Sürayya Aydemir  ve Falih Rıfkı Atay'ın Çankaya'sı dır.

*Okuduğun kitaplar ve izlediğin filmler aynı tür mü? Hangisinde neyi tercih ediyorsun? 


Her zaman aynı olmayabiliyor.Kitaplarda son yirmi yılda tercihlerim anı ,yaşam öyküsü olmuştur. Hıfzı Topuz en çok izlediğim  okuduğum yazarlardandır bu konuda.Dünya Kilasikleri dışında yabancı yazar pek okumuyorum. Filmler de yerli yabancı geçmişe özlemle anı türünde olabiliyor.



*Bir kitabı okumadan fikir sahibi olup, negatif yorum yapıyor musun?



Çok satan listelerinde bazı yazarlar var ,ben onlara sipariş üzerine yazan yazarlar diyorum Onlar'ın kitaplarına, evet negatif yorum yapabiliyorum. Önceden okuduğum kitaplarındaki izlenimlerim beni pek yanıltmuyor.

*Okumaya nasıl, ne kadar vakit ayırabiliyorsun? 

Genelinde gece birkaç saat ,bir de yolculuklarda mutlaka.


*Özellikle sevdiğin, takip ettiğin bir yayınevi var mı?

Bilgi , Can ,Remzi , YKY ,İş Bankası  ,Everes


*Diyelim ki bir Tardis buldun, uzayda ve zamanda her yere gidebiliyorsun. Nereye ve ne zamana gidersin?

Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk yıllara ,devrimlerin nasıl hayata geçirildiklerini görmek isterdim , Ankara 'da ...Bir de Kırklı yıllarda Köy Enstitülerinin Türkiyede yaktığı Rönesans ışığını görmek isterdim ,yirmi bir okulda...
*İçine/arka kapağına bakmadan yalnızca adını, kapağını vs. beğenip aldığın kitaplar var mı?

Hayır hiç olmadı .Yeni çıkan kitapları Gazetem Cumhuriyet'in kitap ekinden izliyorum ,listemi ona göre yapıyorum.Sevdiğim yazarların kitaplarını adını kapağını tam incelemeden de aldığım oluyor.



*Astrolojiyi ciddiye alıyor musun? Batıl inançların var mı?


Kismen  de olsa ciddiye alıyorum. Batıl inançlarım yok.


*Oturup sohbet etmek istediğin yazar/yazarlar var mı?


Çok sevdiğim iki kadın öykücü Erendiz Atasü ve Ayla Kutlu ile sohbet etmek istiyorum.


*Kitap okumak için başka işlerini iptal ettiğin, arkadaşlarına gelemem, çok işim var dediğin oluyor mu?


Olmuyor ,kitap okuma saatlerim belli .


Hayal ettiğin ya da sevdiğin işi yapabiliyor musun?


Yirmi beş yıl çok sevdiğim, hayalini kurduğum işimi yaptım emekli oldum .Ama öğretmenin emeklisi olmuyor  hayat okulunda devam ediyor.  Çalışırken yapmayı çok istediğim işleri  özgürce yapabiliyorum .Sivil toplum kuruluşlarında çalışma ,sanat , ev ve el işleri severek isteyerek yaptığım işler...



 Bücürük ve Ben ,İnsan Olamak ,Leylak Dalı ,Lale'nin Bahçesi ,Kara Kitap ,Baykuş Gözüyle İzler ve Yansımalar  isteğen her blog  dostlarımı mimliyorum. İsterlerse yanıtlayabilirler.

Arzu Sarıyer


5 yorum:

Asuman Yelen dedi ki...

Arzu' cum,çok teşekkürler beni de düşündüğün için yalnız, hep bahsettiğim gibi son 15 yıldır tanıdığım şairler dışında pek kitap okuyamadığım için yeni kitaplar ve yazarlar hakkında çok fikir sahibi değilim.
Ama mim cevaplamayı çok severim ve buna rağmen gerekirse eski okuduklarıma göre elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.

Sana güzel bir hafta diliyorum...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Çok teşekkürler Asuman 'cığım nasıl istersen ,ne zaman istersen yanıtlayabilirsin.Ben de güzel ,gönlünce hafta ve haftalar diliyorum.Sevgiler.

bücürükveben dedi ki...

İlgiyle okudum soruları da, cevaplarını da Arzu'cuğum, kitap okumayan insanlarla, muntazam kitap okuyan insanlar hemen belli oluyorlar çevremde, oturduğum apartmanda kaç yer değiştirdik kitap, gazete, dergi okumayanlar genelde akp seçmeniler!!!ne izlerlerse o saman tv'de ona inanıyorlar robot gibi:(o yüzden kitap okumak çok önemli...
sevgiler canım

beni de mimlemişsin birazdan yapacağım...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Müjde'ciğim çok sevindim ,teşekkür ederim...Biz bize benzeriz gerisi...Sevgiler.

Jane dedi ki...

Merhaba yeni bir kartpostal etkinliği başlattım, sizin de haberiniz olsun istedim. Katılmak ister misiniz?

http://delikitap.blogspot.com/2013/02/postcard-kardesligi-etkinligi.html