12 Eylül 2012 Çarşamba

EYLÜLÜM



Eylül ne güzel bir aydır ;adı güzel kendi güzel ."Eylül"  seslenişi ne hoş gelir kulaklara .Edebiyatımızda İlkbaharda nisan ne ise sonbaharda eylül;  şiirdir, romandır,öyküdür .

Kavurucu yaz sıcaklarının sona erişini müjdeler bize; yakmayan bir güneş,serinleyen akşamlar. Ve ressamları kıskandıran sonbahar renklerden renkler beğendirir .Ve şarkıdır eylül .Bizim kuşak çok iyi bilir Ünlü şarkıcı Alpay'ın "Eylülde gel" şarkısını ,daha bir severdik eylülü...Okullar açılır ,arkadaşlar buluşur ,hasretler kavuşur...

Otuz iki yıldır çirkinlikler , acılar, umutsuzluklar bulaştı güzel eylüle. Hiçbir zaman unutlulamayacak acılı eylül "12 EYLÜL" !

ı2 eylül 1980; sıradan bir cuma sabahı , milat oluverdi yurdumun tarihinde ,12 eylül öncesi ve sonrası .Öncesi her gün onlarca ölüm, çatışma...sonrası birden bire sessizlik. İlk günler anlayamadık ; kimler için,niçin, nasıl?..Günbegün anladık 12 eylülün ne olduğunu .Özgürlükler birer birer yok olunca anladık. Sorgusuz sualsiz alıp götürmeler ,aramalar , taramalar ,kitap yakmalar vs vs . Bizim ünlü paşalarımızın ABD oğlanları olduğunu da anladık....başardıklarının ne olduğunu da...

Gencecik gençlerdik ,kadınlardık, çocuklardık.Yok etmeğe çalıştılar ama yok olmadık direndik , azaldık bekli.Kimimiz idam edildi daha on sekizine varmadan ,kimimiz kayıp ..Bilemiyoruz ne oldu ,bulamadık .Özünde omurgasızlık olan sürüngenlerimiz de varmış ,bilemedik...Onlar da dönek oldular ,liboş oldular aslını inkar ettiler.

Tüm olanların Atatürk adına yapıldı denmesi acıların acısıydı. ;olanlara karşı (bugün saygıyla andığımı) Nadir Nadi "Ben Atatürkçü değilim" dedi, çok haklıydı. Bugün yok etmek için neler yapılmıyor ki...

24 ocak1980 kararları alındığı günlerde bir dostum demişti ki" üçüncü dünya ülkeleri arasına mı sürükleniyoruz ". Ne kadar haklımış , yıl yıl anladık. Ekonomiye İMF ye teslim ettik .İlk ve tek bayan başbakanımız güle oynaya son devletçi ekonomiyi yıktığı için sevinçden dört köşe olmuştu .Nerede şimdi iyiye giden ekonomi , özelleştirmeler..Krizden krize sürükleniyoruz;hep teyet geçriliyoruz nasılsa.Gündem başka acılara gark olunca unutuyor nasıl olsa...

90 larda Atatürk Cumhuriyeti tehlikede dedik, yeşil kuşak geliyor dedik, paranoyak dediler.11 eylülü yaratıp, ılımlı islamı dayattılar. PKK terorünü Kürt açılımı dediler..Açılımlardan geçilmez olduk son yıllarda. Ve BOP geldi başımıza. Arap baharı  maharı derken komşularımzla kötü olduk.Yedi bilinmeyenli denklem gibi bir savaşın içindeyiz ama algılayamıyoruz..Gözler kör,kulaklar sağır ,diller konuşamaz!...Ne mi yapıyoruz bol bol ağlıyoruz, lanetler okuyoruz ;şehitler yolcu ediyoruz son yolculuklarına... Bindirildik bir alamete gidiyoruz kıyamete!...

Arzu Sarıyer

14 yorum:

Newbahar dedi ki...

Yılın en güzel mevsiminin en güzel ayıdır Eylül bana göre..

Ama nasılda kirlenmiş değil mi? Ne eylüllerden ne ocaklardan ne mayıslardan zevk alıyoruz artık. Yılları kirlettiler Arzu Hocam, yılları!

Sevgilerimle

laleninbahcesi dedi ki...

Güzelim eylül, keşke güzellikleri çağrıştırsaydı bize, bugün bir kutlamaya sahne olaydı ama yok Türk insanının kaderinde bu yok.

bücürükveben dedi ki...

Maalesef öyle Arzu'cuğum, her dönem bir öncekinden daha beter olmaya başladı..artık bu ülkeyi ancak bir halk devrimi kurtarır seçimlerden de medet umamıyorum çünkü bilgisayarlar çıktı çıkalı, mertlik bozuldu her türlü hileyi bir 'TIKLA' yapıyorlar, Amerika'da BUSH bile seçim hilesiyle başkan oldu, tüm Amerika biliyor hikayesini ama ellerinden bir şey gelmedi..çok da umurlarında değildi zaten..

Sevgilerimle öpüyorum canım...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Newbahar'cığım hoşgeldin ;haklısın kirlendi yıllar.Biz büyüdük kirlendi dünya!...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Keşke lale'ciğim ! 12 eylül öncesi sağı solu mutlu Türkiye özlemleri için savaşıyordu ;başarsaydık belki de kutlamalar yapacaktık...Savaşacak başka alanlar yarattılar işte ,gelişmeyelim ,ilerlemeyim diye...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Müjde'ciğim yeniden "Kurtuluş savaşı" evet..ama nasıl?...Ben de canım kardeşim.

gülsen VAROL dedi ki...

Evet güzeldir Eylül.. mevsimi de adı da.. üstelik sarışın afetimin adı da Eylül olunca daha bir güzel!!
Ama.. ve fakat, daha öncesi var.. Eylül'ün güzel adı 6/7 Eylülde kirletilmeye başlandı.. daha pek çoğunuz doğmadan.. İstanbul yıkıldı talan edildi.. Medeniyet sunan ve devamını sağlayan azınlıklar terk ettiler ülkemizi gözleri yaşlı.. Ve o süreç o lanetli süreç, "ben odunu bile cüppe giydirip profesör yaparım" diyen cahil Amerikan uşaklarının perdeyi açmasıyla başladı..
"yankieee go home" pankartlarını açtığımızda çocuktuk daha ağabeylerimizin ablalarımızın peşinde..
Ancak böyle başladı... ama böyle gitmez artık.. Neden mi? Çünki yolun sonuna gelindi.. çünki ülkem 1950 den bu yana en en EN kötü EN cahil ve EN SATILMIŞların elinde talan edildi..
Hala farkında değil genç nesil.. Türkiye çoktan pay edildi.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Teşekkürler Sevgili Öğretmenim önemli anımsatmalarınız için...Kötünün kötüsünü yaşıyoruz! evet nereye kadar?...

Nazpek dedi ki...

Evet güzel ama bir okadar da hüzünlü bir ay Eylül

Arzu Sarıyer dedi ki...

Hoşgeldin sevgili nazpek,ne yazık ki hüzün ve yine hüzün...Teşekkürler.

Esin Bozdemir dedi ki...

Bu hüzün kokan, gözü yaşlı Eylül!ağlıyor yitirdiklerine!
yüreği yanıyor anaların, babaların!
kemikleri sızlıyor bu toprağın altında yatan şehitlerimizin!

Eylül ayı, tarihini ağır ve ince sızıyla duyumsayan, unutmayan, yüreği aydın, vefalı ve Ata'sını çok seven insanlarını daha bir derinden etkiliyor!.

Bu anlamlı yazı için teşekkür ederim Arzu Öğretmenim..

Sevgilerimle..

uzakdost dedi ki...

Siyasi yazılara yorum yapmıyoruz ama,Eylülün güzellikleri ile giriş yapılan yazı, akıcı uslubu ile insanı kendine bağlıyor,ister istemez olayın realitesinin sevimsizliği, bir şeyler yazmak ve o unutanadığımız kötü anıların yürek yakan etkilerinitekrar gündeme getirmek ihtiyacı hissettiriyor.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Esin'ciğim yorumun için çok teşekkürler geçikmeli yanıtım için özür...Eylül güzelim eylül! yaslı yıldan yıla,bu yıl dahada yaslı gitti gidiyor işte.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Uzakdost! hoşgeldiniz siz blogcudaki yakın dost değil misiniz?Selamlar.Çok teşekkürler.