11 Haziran 2010 Cuma

ALDIRMA GÖNÜL,ALDIRMA


Ünlüleri ile ünlü Sinop Hapishanesi


        Ünlüleri ile ünlü Sinop hapishanesinin ünlü konuğu Sabahattin Ali bu kağuşta hapis yatmıştır.  Konya'da    Almanca öğretmeni olarak görev yaparken  yazdığı bir şiir O'nu mahkum etmeye yetmiştir.Sen misin halkı   isyana teşvik eden, önce Konya hapishanesi sonra siyasi suçlu olarak ünlülerin hapishanesi Sinop'a  .Sabahattin Ali bu haksız mahkum edilmekden o kadar üzgündür ki..Kendini yazmaya verir.Hoş o günlerde şiirlerini dinleyecek adam da bulamaz.
     Sinop hapishanesinin ağır havası içinde ilerde çok ünlenecek olan "Başın Öne Eğilmesin" i yazar ,yıl mayıs 1933.
  Şimdi müze olarak sergilenen bu odada bu şiir bu duvarda tek başına Sabahattin Ali anıları ile başbaşa sergileniyor.
          Bu pencere Sabahattin Ali'nin denizin sesini dinlediği ama göremediği,gök yüzünü görebildiği tek pencere.
Kalın pencere duvarında görülen kazıntılar? Kazınmadan önce bu duvarda  şiirin dizeleri  yazılıymış;bir dönem  hapishane müdürü olan muhterem tarafından harfler kazınıp yok edilmiş.Duvar bu haliyle sergileniyor.
       "Görmesen bile denizi,
     Yukarıya çevir gözü:
        Deniz gibidir gökyüzü;
         Aldırma gönül ,aldırma"

Sabahattin Ali' yi  en çok etkileyen şey özgürlüğün o kadar yakınında olduğu halde ona kavuşamamaktır. O'nun için deniz özgürlük demekti,kale duvarlarının üzerinden uçan martılar özgürlüğün simgesiydi.Özgürlük hemen bu duvarların ötesindeydi ama ulaşmak için bir yıl daha çile çekmesi gerekiyordu.

Ünlüleriyle ünlü hapishanede kaderine terk edilmiş eşyalar...Hangi ünlünün bileklerine geçiridiği bilinmeyen; kelepçeler ve zincirler...


ÜNLÜLERİYLE ÜNLÜ HAPİSHANELER
      Bir toplumda suç varsa elbette cezada vardır.Geçmişte suçluların ceza çektikleri tutsak tutuldukları mekanlara zindanlar denirdi.Günümüzde de hapishane ya da cezaevi deniliyor.Tarihimizde ünlü zindanlarımız olduğu gibi bugün müzeye dönüştürülen ve dönüştürülecek olan  hapishanelerimiz var...Bunlar ünlüleriyle ünlü olan hapishaneler:Sinop,Bursa,Diyarbakır gibi...

Günümüzde "bir ünlüler hapishanesi "daha yarattı.Gelecekte; ünlülerin hapishanesi olarak gelecek kuşaklara müze olarak gösterilecek.Bugün içinde bulunanlar aylardır,yılardır neden niçin suçlandıklarını öğrenemeden tutsak tutuluyor.Ünlü destanımızın adıyla anılan örgüt ve suçlu mu suçsuz mu bilinemeyen onlarca sanatçı,gazeteci,siyasetçi ve bilim insanları...Bu ünlüler hapishanesinin adı "SİLİVRİ"   
  
Merak ediyorum;oradaki ünlülerimiz Sabahattin Ali gibi   "Görecek günler var daha ;  Aldırma gönül ,aldırma " diyebiliyorlar mı?..Bunu diyebilseler de "Yollar gide gide biter/Ceza yata yata biter..." diyemiyorlardır. Bilmiyorlar ki ne kadar yatacaklarını..Hazin olan bu..Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz ve bekliyoruz ...  

Arzu   Sarıyer




 






































































































































































18 yorum:

aysema dedi ki...

"Görecek günler var daha, aldırma gönül aldırma, gönül aldırma..."

Sevgiler...

bilge dedi ki...

sevgili gökçe çok güzel bir paylaşımdı kalemine ve yüreğine sağlık duvara yazılan şiirin silinmesi çok ilginç ne korkudur bu duvardaki bir yazıyı sildirecek kadar sinop görmek istediğim şehirlerden biri doğa harikası bir yer olarak anlatırlar hep tabi tarihi ni de unutmamak gerekiyor meşhur hapis hanesi adliyesi de eski eser olduğunu biliyorum...

gülsen VAROL dedi ki...

Seni bir kere daha, bin kere daha kutluyorum bu güzel mükemmel yazın için sevgili Arzu.. Yıllar yıllar önce gitmiştim .. parmaklıklar ardındayı her seyrettiğimde ve "aldırma gönül" ü her dinlediğimde duygularımın şahlanmasına engel olamıyorum..
Öğretmenlik ne kadar yüce bir duygu gerçekten.. ve sana ne kadar yakışmakta bu meslek .. Her ne olursa olsun anlattıkların, hep bir şeyleri öğretmek için sunuş var içinde..
Seni tanıdığım günü belleğimde hep canlı tutuyorum bu yüzden.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Aysema çok teşekkürler."Görecek günler var "diyerek belki üçüncü kuşak oluyoruz.Umarım bizden sonrakiler "mutlu görecekler" görür...Sevgiler.
**********************
Sevgili Bilge çok teşekkürler.Karadeniz çok güzel ,harika doğası ile.Sinop bana göre daha ilginçtir tarihi yanı sıra coğrafyası;Yurdumun en kuzey noktası.Görmek istediğim önemli bir yerdi. En uç nokta"İnce Burun ve koyu"Çok heyecan vericiydi;karşında kocaman Karadeniz,uzakta haritada görülen Kırım sanki görünüyor gibiydi.Umarım yakın zamanda görürsünüz,sevgiler.
********************
Sevgili Gülsen Öğretmenim,bu güzel sözlere ne denir....Çok teşekkür ederim,çok seviniyorum beni çok iyi anlayan sevgili Öğretmenim olduğunuz için...Sevgiler.

Sabahattin Gencal dedi ki...

Yaşamın her alanından seçtiğim yazıları, yazarlarının izniyle "Bloglardan Seçmeler" adlı sitemde yayınlıyorum.
İzniniz olursa sizin çalışmalarınızdan seçtiklerimi de, kaynak göstererek yayınlamak istiyorum.
İyi günler dileğiyle.
Sabahattin Gencal

Arzu Sarıyer dedi ki...

Teşekkürler Sabahattin Bey.Yayınlayabilirsiniz,sevinirim.İyi günler.

Sabahattin Gencal dedi ki...

İzniniz üzerine bir çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı. İyi günler dileğiyle.

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Sevgili Gökçe7,
Ben de daha önce Sinop cezaevi resimlerini yayınlamıştım. Görünce tekrar o anları hatırladım. Sabahattin Ali'nin koğuşu beni de etkilemişti. Ama orası madem müze yapılıyor, bu kadar bakımsız ve geçmişe saygısız olunmaması gerekiyor. O haline çok üzülmüştüm. Sevgiler.

Akgül Çubukçu dedi ki...

Çok güzel bir yazı, çok anlamlı ve duygu dolu bir anlatım. Müthiş bir konu seçme yeteneği. Kutluyorum seni sevgili Arzu öğretmenim...

Silivri konusuna gelirsek, çok iyi niyetle bitirdiğin yazındaki düşüncene katılmayı çok isterdim, ama artık bazı hukukçular yüzünden hukuk sistemine inancımı kaybettim. Ne yazık ki "Geç gelen adalet, adalet değildir..."

Arzu Sarıyer dedi ki...

Teşekkürler Sabahttin Bey,selamlar.
**********************
Mehmet Bey ;sizin resimleri de bu vesile ile görmüş oldum.Teşekkürler,selam ve sevgiler.
**********************
Sevgili Ardaşım,çok teşekkürler güzel yorumun için.Hukuka inancın yitirilmesi evet en kötüsü.Ama umutlar yitirilmesin canım arkadşım...Sevgiler sana.

ayferbilici dedi ki...

Demek şiir, duvardan kazınmakla sabitlenmiş yüreklere. Şairi de öyle.

Kısaca teşekkür ediyorum size.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Lodoscu ben de teşekkür ediyorum,sevgiler.

nihansu dedi ki...

Merhaba,
Yazınız çok dokunaklıydı. Sinop cezaevini görmüş, küçükken "Aldırma Gönül" şarkısını ninni niyetine babasından sürekli dinlemiş biri olarak çok etkilendim. Ve her bir duvarında kimbilir kimlerin ne izleri ya da ne hayalleri vardı diye düşündüm. Resimler de bu cezaevinin şu anki durumunu nasıl da iyi özetliyor.
nihansu

Arzu Sarıyer dedi ki...

Sevgili Nihansu çok teşekkürler.Ne çelişkiler yaşıyoruz...

Banuca dedi ki...

Bugünlerde canım çooook sıkılıyor.... Hava karanlık, ruhum karanlık, aklım karmakarışık...
O günlerin Sinop cezaevi ve evet bugünlerin Silivri cezaevi. Söylenecek söz çoook, parmaklarımda hal yok. Nasıl olsa düşüncelerimiz aynı diyor ve yazılarınızı zevkle takip etmek üzere şimdilik ayrılıyorum....

Arzu Sarıyer dedi ki...

Hoşgeldiniz Sevgili Banuca.Teşekkürler...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Yüreğinden ve kalem tutan ellerinden öpüyorum Sevgili Arzu Hoca'm.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Teşekkürler Sevgili Çoban yıldızı.Ben de öpüyorum canım kardeşim,sevgilerimle.