23 Nisan 2010 Cuma

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI


      Dünyada çocuk bayramı kutlayan tek ulus biziz.Yüce Atatürk ulusal egemenliğin ilan edildiği 23 nisan1920 Türkiye Büyük millet Meclisinin açılış yıl dönümünü Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan etmiştir. 90. yılını kutluyoruz.Hiç bir liderin düşünemediği bu iki önemli kavramı Atatürk düşünmüştür  "Ulusal egemenlik ve çocuk"
      Ulusal egemenlik;egemenliğin ulusa ait olması,ulusun kendi kendini yönetmesi yani demokrası. Çocuk;toplumun geleceği.Bugünün çocuğu yarının toplumu,ulusu meydana getiren insan topluluklarının evlatları. Atatürk ;çocuklarımız bayram yaparak ulusal egemenliğin ne olduğunu öğrensinler ki gelecekte sahip çıksınlar,demokrasıyı yaşasınlar ve yaşatsınlar.
      " Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk pırıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek, ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz!” Mustafa Kemal ATATÜRK bu sözlerle çocuklarımızın ne denli önemli olduğunu ne güzel ifade etmiştir.Biz ne kadar önemsiyoruz,değer veriyoruz,onların gözlerinde geleceğimizi parlak ve aydınlık görebiliyor muyuz.
      Çocuk Bayramı kutlayan bir ulus çocuklarına yeterince önemsiyor mu? Bugün önemseyeceğiz.”Bugün 23 Nisan Neşe Doluyor İnsan” sloganı ile bayramlarını kutlayacağız.Bir günlük de olsa önemsendiklerini hissettireceğiz.Üç beş daiıkalığına makamlarımızı sembolik olarak onlara teslim edeceğiz.Yaşa bakalım diyeceğiz yönetmek ve yönetilmek nasıl oluyormuş.Büyüklerinin ezberlettiği bildik cümlelerle üç beş dakikalığına en büyük devlet makamından en küçük yönetici makamlarında yönetici olacak .Biz büyükleri acı da olsa tebessüm ettirmekten başka hiçbir işe yaramıyacak.
       24 nisan günü manşet manşet yazacak;şöyle çokulu bayram kutlandı,böyle çoşkulu bayram kutlandı.Çok üzülerek söylüyorum inanamıyorum o çoşkuyu.Ezber nutuklar,şartlandırılmış gösteriler bana inandırıcı gelmiyor.Çocuklarımızı da çok mutlu ettiğini sanmıyorum.
      Dünyada tek çocuk bayramı kutlamalarımıza dünya uluslarından misafir cocuklar geliyor. ( Son yıllarda önemli ölçüde azaldığı belirtiliyor..)En iyi şekilde onları ağırlıyoruz.Çocuklara nasıl önemsediğimizi, misafirperverliğimiz,insan sevgimizi göstermeye çalışıyoruz. Onlar da uluslarına özgün gösterilerini sergiliyorlar. Dünya çocuklarının bir araya gelmesi birbirlerini tanıması elbette çok güzel.Dünya barışı için de çok gerekli. Son yıllarda dikkat çeken şu durum da var:Büyük şehirlerde aileler misafir çocuk alabilmek için yarışıyormuş,duyuyoruz.Samimiyetlerine bir türlü inanamıyorum.Bir reklam ya da çıkar kokusu geliyor burnuma,tiksiniyorum.Sokakta gördüğü yok yoksul bir çocuğu bırakın başını okşamayı tiksintiyle bakan gürühu ben de tiksintiyle bakıyorum.
      Çocukların sadece çocuk oldukları için sevildikleri,önemsendikleri bayramlar umut ediyorum.Yine de hemen her şeye rağmen bu güzel bayram tüm çocuklarımıza kutlu olsun.Bir gün gerçekten neşe dolu,çocukca evet ...evet çocukca nice bayramlar….

3 yorum:

mutfakcini dedi ki...

T.C'nin aydınlık geleceği için aklın rehberliğinde bilimsellik ilkesini benimseyen çocuklar yetiştirmeliyiz...

Bunun için verilen uğraşın değeri ölçülemeyecek derecede yüksektedir...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

gülsen VAROL dedi ki...

Bu yıl ilk defa içim buruk..Belki artık o coşkulu çocuğu bulamayışımdandır..

GÜVEN SERİN dedi ki...

Bayram heyecanları ezber öğretilerin ve beklentilerin bunca yıllık çabaları sonucu azalmışa benziyor.

Aymazlık o kadar çok arttı ki, bizi biz yapan ve belki de dünyada eşine çok az raslanan yok oluşun, var oluşu; bayramlara dönüşmüştür. Çocuk gülüşlü,çocuk bakışlı merhamet, heyecan, ümit dolu bayramlara...

Bir çok millet kaybettiği savaşları, kötü biten anıları bile bayrama dönüştürürken, hakkettiğimiz ve geçmiş ile geleceği; bugün de harika bir şekilde yaşayacağımız bayramları; hâla içten bir samimiyet ile kutlayamıyoruz. Dur, otur, kalk, oku, yapma, etme; uyarıları heyecan yerine zorakilik oluşturuyor...

Özellikle Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız tamamıyla çocukalara onların oluşturacağı bayram telaşlarına bırakılmalı derim :))